Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE SPREJEMNIKI POKRITOST PREHOD HDTV FORUM

Spremembe v multipleksu A

Na javnem razpisu za sofinanciranje stroškov analogne radiodifuzije v letih 2009 in 2010 so sredstva Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pridobili izdajatelji programov Kanal A, POP TV, TV3, Vaš Kanal, RTS in TV Primorka. S tem je odpravljena glavna ovira za vstop televizijskih programov v multipleks - dvojni stroški zaradi hkratnega analognega in digitalnega oddajanja.

Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS je spremenila odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc za multipleks A imetnika RTV Slovenija, ki po novem določa, da lahko RTV Slovenija za lastne potrebe uporabi 4/8 kapacitete multipleksa (v geografski razdelitvi Center 3/8 kapacitete multipleksa). Ostale 4 osmine, oziroma 5 osmin v geografski razdelitvi Center, so namenjene za programe drugih izdajateljev. Pri trenutnih parametrih omrežja to pomeni kapaciteto za najmanj 8 televizijskih programov. Tako lahko v naslednjem tednu pričakujemo zapolnitev prostih kapacitet v multipleksu A s programi, ki že razpolagajo z dovoljenjem za razširjanje v digitalni radiodifuzni tehniki.

V odločbi za multipleks A tudi ni več zahteve po standardu kodiranja zvoka AAC tako, da težav s sprejemom multipleksa A pri starejših sprejemnikih ne bo. Specifikacije zahtev DVB-T sprejemnikov za uporabo v Republiki Sloveniji pa ostajajo nespremenjene kar pomeni, da zahteva po podpori standarda kodiranja zvoka AAC s 1.1.2010 ostaja. Skladnost s temi zahtevami je pogoj za pridobitev pravice ustreznega označevanja z logotipom Digi. Oznaka z logotipom Digi je zagotovilo, da bo sprejemnik tudi v prihodnosti pravilno sprejemal programe prek slovenskih DVB-T omrežij. Na podlagi informacij s katerimi razpolaga Agencija pa namerava operater multipleksa B za kodiranje zvoka uporabiti standard MPEG-4 (AAC).

 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo