Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE SPREJEMNIKI

Sprejemniki za digitalno televizijo DVB-T

Za sprejem programov, ki se razširjajo prek digitalne prizemne televizije (DVB-T), potrebujemo v Sloveniji ustrezen DVB-T sprejemnik, ki podpira standard MPEG-4 (H.264 za sliko in AAC za zvok). Pri nakupu bodite pozorni na oznako Digi, ki označuje digitalne sprejemnike primerne za slovenski trg. Oznaka zagotavlja, da bo sprejemnik sprejemal tudi bodoče multiplekse. V primeru, da imate vprašanja glede konkretnega sprejemnika oziroma težave s sprejemom se obrnite na prodajalca kjer ste sprejemnik kupili.

 

Digi Set Top Box

 


Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije je objavila Specifikacije zahtev za DVB-T sprejemnike v Sloveniji. Te specifikacije določajo minimalni nabor zahtev za sprejemnike za digitalno prizemno televizijo (DVB-T) v Republiki Sloveniji in izpolnevanje katerih je pogoj za pridobitev pravice uporabe oznake Digi. Nanašajo se na SDTV (Standard Definition Television) in HDTV (High Definition Television) sprejemnike, bodisi kot samostojne enote (Set Top Box) ali integrirane TV sprejemnike.

Na kaj moramo biti predvsem pozorni pri nakupu sprejemnika za digitalno prizemno televizijo:

1. Podpora za DVB-T. DVB-T je sistem digitalnega televizijskega oddajanja, ki ga uporabljamo v Sloveniji in drugod po Evropi.

2. Podpora za kodiranje slike po standardu MPEG-4 (H.264). Naketere države uporabljajo starejši standard MPEG-2. MPEG-2 uporabljajo tudi sosednje države zato naj sprejemnik podpira tudi MPEG-2.

3. Podpora za kodiranje zvoka po standardu MPEG-4 (AAC). Naketere države (vključno s sosednjimi) uporabljajo starejši standard MPEG-1/II. Prav tako Slovenija za multipleks A uporablja MPEG-1/II zaradi združljivosti s starejšmi sprejemniki na trgu. Naslednji multipleksi bodo uporabljali standard MPEG-4 (AAC), prav tako pa tudi multipleks A, predvidoma čez nekaj let. S sprejemnikom, ki podpira samo standard kodiranja zvoka MPEG-1/II boste lahko sprejemali programe v slovenskem multipleksu A do predvidenega prehoda na standard AAC v bližnji prihodnosti.

4. Izbirniki (meniji) v slovenskem jeziku.

DigiZagotovilo, da sprejemnik ustreza naštetim in še nekaterim drugim zahtevam za slovenski trg je oznaka Digi. Podrobno opisane zahteve za DVB-T sprejemnike najdete v Sprecifikacijah zahtev za SDTV in HDTV DVB-T sprejemnike v Sloveniji.

Sprecifikacija zahtev v angleškem jeziku
Reguirement specifications for SDTV and HDTV DVB-T receivers in Slovenia

 


Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo bo socialno ogroženim zagotovilo brezplačne pretvornike. Do brezplačnih pretvornikov so upravičeni tisti, ki imajo odločbo Centra za socialno delo o socialni ogroženosti in odločbo RTV Slovenija, da so zaradi tega oproščeni plačevanja RTV prispevka. Pretvornike bodo prejeli pred 1. decembrom 2010. Dostava pa se utegne zavleči za tiste, ki so postali upravičeni po 1. juliju 2010. Invalidom, ki so oproščeni plačevanja RTV prispevka in so sočasno socialno ogroženi, bo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo subvencioniralo nakup pretvornikov.


Seznam skladnih sprejemnikov

Seznam obrtnikov monterjev antenskih naprav za področje Slovenije


 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo