Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE SPREJEMNIKI POKRITOST PREHOD HDTV FORUM

Pogosta vprašanja

  • Ali moram kupiti nov televizijski sprejemnik?

Odgovor: Ne. Ena izmed možnosti za sprejem DVB-T je "dodatna škatla", ki jo priključite na obstoječi TV sprejemnik. Več informacij o načinih sprejema pa dobite na tej strani.

  • Ali moram kupiti novo anteno?

Odgovor: V splošnem je odgovor ne. Digitalna prizemna televizija (DVB-T) uporablja za oddajanje ista frekvenčna področja (VHF, UHF) kot analogna prizemna televizija, ki jo že poznamo. Lahko pa se zgodi, da boste sprejemali signal DVB-T na televizijskih kanalih, za katere vaš antenski sistem ni primeren. V tem primeru bo potrebno nadgraditi antenski sistem tako, da bo omogočal tudi sprejem televizijskih kanalov kjer se oddajajo signali DVB-T. V splošnem pa se uporabljajo enake antene kot za sprejem "navadne", analogne televizije.

  • Kje lahko kupim primeren MPEG-4 DVB-T sprejemnik?

Odgovor: Kupimo jih lahko pri nekaterih večjih trgovcih, ki prodajajo tehnično opremo. Lahko tudi povprašate pri kakšnem monterju antenskih sistemov - velika večina vam bo lahko ponudila kakšno primerno rešitev. Kar nekaj proizvajalcev zabavne elektronike je že najavilo skorajšnjo dobavljivost televizorjev z vgrajenim MPEG-4 DVB-T sprejemnikom. Eden od načinov, kako do informacij glede ponudbe sprejemnikov, je tudi brskanje po spletu. Nekaj informacij o ponudbi MPEG-4 DVB-T sprejemnikov v Sloveniji pa lahko dobite na tej strani.

  • Na koga se lahko obrnem za meritve signalov in namestitev strešnih anten?

Odgovor: Če želite z meritvami preveriti sprejemne pogoje in urediti antenski sistem se lahko za pomoč obrnete na obrtnike monterje antenskih naprav za področje Slovenije.

  • Kaj pa če imam kabelsko televizijo? Ali potrebujem MPEG-4 DVB-T sprejemnik?

Odgovor: Ne. Uporaba MPEG-4 DVB-T sprejemnikov se nanaša na digitalno prizemno televizijo - kadar televizijske programe sprejemate z bližnjega oddajnika prek sobne ali strešne antene. Če televizijske programe sprejemate prek sistema IP televizije, kabelskega sistema ali satelita potem ne potrebujete MPEG-4 DVB-T sprejemnika. Obstaja pa tudi dgitalni sistem za prenos televizijskih programov prek kabla DVB-C za katerega je treba imeti primeren DVB-C sprejemnik, ki ga navadno priskrbi kabeski operater. Za digitalni prenos televizijskih programov prek satelita pa sta v uporabi sistema DVB-S in DVB-S2.

  • Imam DVB-T sprejemnik in pri slovenskih programih ni slike oziroma zvoka

DigiOdgovor: V Sloveniji uporabljamo za digitalno prizemno televizijo standard kodiranja MPEG-4 (MPEG-4 part 10 AVC oziroma  H.264 za sliko in MPEG-4 part 3 oziroma AAC za zvok). Vaš DVB-T sprejemnik najverjetneje teh kodekov ne podpira. Kakšen sprejemnik potrebujete si oglejte tukaj.

Predlagamo, da kupujete samo sprejemnike, ki so označeni z znakom Digi, ki zagotavlja skladnost s slovenskimi zahtevami za DVB-T sprejemnike.

  • V multipleksu naj bi bili novi programi vendar jih moj sprejemnik ne pokaže

Odgovor: Nekateri sprejemniki sami zaznajo nove storitve, pri večini pa je treba ponoviti postopek nastavitve programov. V primeru, da sprejemnik še vendno ne najde programov vam predlagamo, da se obrnete na prodajalca.

 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo