Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE SPREJEMNIKI

MPEG-4 (H.264 in AAC)

Agencija je v odločbah o dodelitvi radijskih frekvenc za DVB-T poleg drugih tehničnih parametrov predpisala tudi standard kodiranja MPEG-4. Gre za naprednejši način kodiranja (kompresije), ki je bistveno bolj učinkovit od kodiranja MPEG-2. Kodiranje slike je v skladu s priporočilom ITU-T Rec H.264, ki je splošno znan tudi pod imenom MPEG-4 part 10 oiroma AVC, kodiranje zvoka AAC - Advanced Audio Coding pa je tudi poznano pod imenom MPEG-4 part 3.

Agencija je odločitev sprejela na podlagi dolžnosti zagotavljanja učinkovite rabe radiofrekvenčnega spektra[*], saj omenjeni standard omogoča pri enaki kakovosti združevanje večjega števila programov znotraj enega televizijskega kanala (multipleksa) v primerjavi s starejšim (in bolj razširjenim) standardom MPEG-2. Glede na sedanje in prihodnje potrebe je izbira standarda za kodiranje MPEG-4 ekonomsko in strateško upravičena izbira. Poleg tega je standard MPEG-4 podprl tudi Forum za digitalno radiodifuzijo.

Povezava na stran, kjer je priporočilo ITU-T Rec H.264 prosto dostopno

Druge evrospke države kjer za DVB-T uporabljajo MPEG-4 (H.264):

[*] Kot zanimivost vam podajamo povezavo na poročilo Deloitte & Touche LLP, ki obravnava učinkovito uporabo radijskega spektra BBC-ja.

 

 

 

 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo