Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE

Kako bo s pokritostjo s televizijskim signalom v prihodnosti?

Zaradi digitalnega načina oddajanja in večje odpornosti na motnje je v radiofrekvenčni spekter, namenjen televiziji, možno umestiti več televiziskih kanalov, tako da se med seboj ne motijo. Temeljno načelo pri načrtovanju radiofrekvenčnega spektra za prizemno digitalno televizijsko radiodifuzijo je uporaba enofrekvenčnih omrežij, pri katerih znotraj območja razdelitve (allotmenta) delujejo vsi radijski oddajniki na isti frekvenci in so med seboj sinhronizirani. Tak način uporabe radijskih frekvenc predstavlja učinkovito rabo radiofrekvenčnega spektra, saj se za pokrivanje območja razdelitve uporabi samo ena frekvenca. Poleg tega se signali na isti frekvenci (kanalu), ki prispejo do sprejemne antene z več oddajnikov po različnih poteh, vključno z odboji, med seboj ne motijo, ampak koristno seštevajo.

Območje razdelitve (allotment) je geografsko območje, znotraj katerega je možno delovanje enofrekvenčnega omrežja. Izhajajoč iz tega in upoštevajoč geografske značilnosti in postavitve večjih oddajnih točk, je Slovenija razdeljena na tri geografske razdelitve: Zahod, Center in Vzhod.

Alotmenti - Geografske razdelitve

 
Za potrebe digitalne televizijske radiodifuzije je bila leta 2006 v Ženevi konferenca, na kateri so se evropske in nekatere druge države dogovorile o novi delitvi televizijskih kanalov, na katerih se bo oddajalo izključno v digitalni tehniki. Na tej konferenci je Republika Slovenija dobila pravice za uporabo kanalov za pokrivanje svojega ozemlja, in sicer za osem nacionalnih pokrivanj.

Vsako tako pokrivanje pomeni en multipleks. Z drugimi besedami, vsaka točka Slovenije bo pokrita z osmimi multipleksi. Ker je Slovenija razdeljena na tri geografske razdelitve, je seveda možno v vsaki razdelitvi pri posameznem pokrivanju imeti drugačno vsebino multipleksa.

Poleg teh pokrivanj razpolaga Slovenija v geografski razdelitvi Zahod še z dodatnimi regionalnimi in lokalnimi pokrivanji. Tako bo možno na določenih območjih v geografski razdelitvi Zahod uporabljati na UHF frekvenčnem področju do 24 kanalov (multipleksov). Do take delitve na tem območju je prišlo na podlagi dogovora o delitvi televizijskih kanalov z Republiko Italijo.

 

 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo