Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE

Osnove digitalne televizije

Dobrodošli na spletnih straneh Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS, namenjenih digitalni prizemni televizijii (DVB-T). 

 
UHF TV antena   Sobna TV antena   UHF TV antena
  • Tudi Slovenija prehaja na digitalno prizemno TV oddajanje (DVB-T).

  • 1. Decembra 2010 smo ugasnili analogne TV oddajnike, prek katerih danes sprejemamo TV programe.

  • Če sprejemamo TV programe prek satelita, kabla, interneta ali IPTV potem ni potrebno narediti ničesar. Izjema so kabelski sistemi kjer bo operater sprejemal DVB-T multipleks in ga nespremenjenega prenašal v svojem kabelskem sistemu. V tem primeru bo za sprejem potreben DVB-T sprejemnik.

  • Če sprejemamo TV programe prek sobne ali strešne antene (prizemna radiodifuzija), potem pa bo treba pokrbeti za ustrezen dodatek (digitalni sprejemnik, set top box), prek katerega bomo lahko še naprej sprejemali TV programe.

  • Zaradi te spremembe NI TREBA KUPOVATI NOVEGA TELEVIZORJA. V splošnem zadostuje dodatni, digitalni sprejemnik, ki ga priključimo na OBSTOJEČI TV sprejemnik (običajno prek SCART povezave).

  • Bodite pozorni na lastnosti DVB-T sprejemnika - za sprejem v Sloveniji je nujna podpora za standard kodiranja MPEG-4 (H.264 oziroma AVC za sliko in AAC za zvok). V tujini se v glavnem uporablja starejši standard (MPEG-2 za sliko in MPEG-1 za zvok) in taki sprejemniki niso primerni za slovenski trg! Pred nakupom bodite pozorni na oznake in skladnost s slovenskimi zahtevami - preverite seznam skladnih sprejemnikov.

  • Digitalna prizemna televizija DVB-T sama po sebi še ne pomeni televizije visoke razločljivosti (HDTV)! Je samo platforma kjer je oddajanje televizijske slike visoke razločljivosti mogoče. V veliki večini bodo programi v DVB-T multipleksih še naprej v standardni razločljivosti (SDTV) kot jih poznamo pri analognem načinu oddajanja.

Zakon o digitalni radiodifuziji določa, da najkasneje do konca leta 2010 ugasnemo analogne televizijske oddajnike. Da bo prehod za gledalce čim bolj enostaven in brez nevšečnosti, bomo na teh spletnih straneh poskrbeli za vse potrebne informacije o tej temi. Trudili se bomo, da bodo te strani redno posodabljane in dopolnjevane z aktualnimi informacijami.

Z digitalno radiodifuzijo je povezanih kar nekaj pojmov, ki so predvsem tehnične narave. Da bi lahko razumeli osnovno zamisel digitalnega oddajanja, vam bomo poskusili na poljuden način razložiti pomen osnovnih pojmov. Za obširnejšo razlago vam ponujamo povezave do drugih spletnih strani, kjer je posamezen pojem bolj podrobno razložen. Kljub temu da so nekatere od teh strani v angleškem jeziku, upamo, da vam bodo ponudile dovolj informacij o prehodu na digitalno televizijsko oddajanje.

TV3 Kanal A POP TV PINK SI

Televizija visoke razločljivosti HDTV

Prva poskusna oddajanja televizije visoke razločljivosti HDTV smo lahko spremljali z oddajne točke Šance (pokrivanje širšega območja Ljubljane). Več informacij najdete na HDTV straneh.

 

 


Malo za šalo: prehod na digitalno oddajanje po ameriško:

 

 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo