Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE SPREJEMNIKI POKRITOST PREHOD HDTV FORUM

Hrvaška ugaša analogne oddajnike v Istri, Kvarnerju in Gorskem Kotarju

Do popolnega prehoda z analognega na digitalni televizijski signal na območju Istrske in Primorsko-goranske županije je ostalo le še nekaj dni. Hrvaški viri (www.tportal.hr) navajajo, da je za sprejem digitalnega signala pripravljenih okoli 70 odstotkov tam živečih ljudi. Ker bodo minuto pred polnočjo 26. januarja 2010 prenehali delovati vsi analogni oddajniki, ki prenašajo nacionalne televizijske programe, je pričakovati, da se bo v zadnjih dneh pred izklopom povečal obisk trgovin s televizijsko opremo. Prek sprejemnikov, ki omogočajo le sprejem analognega signala, bo mogoče še nekaj časa spremljati zgolj lokalne televizijske programe.

Vlada je sicer prebivalcem Hrvaške razdelila okoli 1,1 milijona vavčerjev po 135 oziroma 75 kun, ki jih lahko uporabijo ob nakupu DVB-t sprejemnika do konca letošnjega leta. Do sedaj naj bi se za prehod na digitalno televizijo pripravilo 53 odstotkov prebivalstva po celi državi. Ugasnitvi analognih oddajnikov v Istri in Primorsko-goranski županiji bodo 3. marca sledili izklopi na severozahodu države ter na območjih Zadra, Šibenika in Dubrovnika. Od poletja do jeseni bodo postopoma ugasnili še analogne oddajnike na preostalih območjih. Zadnji je na vrsti Zagreb s širšo okolico, kjer naj bi popoln prehod na digitalno oddajanje opravili 5. oktobra.

V Sloveniji, ki bo analogne oddajnike po vsem ozemlju ugasnila do konca letošnjega leta, delež gospodinjstev s prizemno anteno v zadnjih letih sorazmerno upada. Odgovor na vprašanje, ali bo digitalizacija prizemnega signala ta trend spremenila, bo znan šele po končanem prehodu na digitalno oddajanje. Letos si zato lahko obetamo zanimivo dogajanje. Po podatkih AGB Nielsen iz prve polovice 2009 digitalni signal (prizemni, kabelski, satelitski in IP skupaj) sprejema 38 odstotkov slovenskih gospodinjstev.

http://www.oiv.hr/default.asp?ru=129
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/52229/Polovica-gradana-nespremna-za-digitalni-TV-signal.html

 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo