Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE SPREJEMNIKI POKRITOST PREHOD HDTV FORUM
Radijski programi v DVB-T
12.06.2014 15:52
Bil bi že skrajen čas, da bi v slovenske multiplekse dodali tudi radijske programe. Na primorskem v različnih italijanskih paketih sprejemam 16 različnih postaj. Med njimi je tudi Radio Trst A v slovenščini.

RAI MUX 1

RAI MUX 2

RETE A MUX 1

Prenos radijskega stereo signala v najboljši kakovosti zahteva bitno hitrost 192 kbit/s medtem ko video signal v standardni najbolj švoh resoluciji skoraj desetkrat več. Na koncu spodnjih dveh povezav sta diagrama o zasedenosti obeh slovenskih multipleksov.

SLO MUX A

SLO MUX C

V dokaj dobro, 93% izkoriščenem multipleksu A bi bilo definitivno dovolj prostora vsaj še za štiri nacionalne programe, medtem ko multipleks C ni izkoriščen niti 40%. Etično bi bilo vsaj del praznega prostora napolniti. Tako iz energetskega aspekta, kot z difuzijskega in to v že vpeljani oddajniško sprejemniški mreži. Brez večjih dodatnih stroškov bi omogočili kvaliteten sprejem večjega števila radijskih postaj na nacionalni ravni in s tem razbremenili kaotično FM področje.
Re: Radijski programi v DVB-T
17.06.2014 11:49
Pri MUX A je izkoriščenost 100% razen v centralni regiji, kjer ni regionalnega programa. Kakršno koli dodajanje radia bi šlo torej na račun kvalitete slike. Zaradi tehnične izvedbe multipleksa tudi v regiji center. Ker je namen DVB-T pokrivanje s TV, poslabšanje osnovne storitve zaradi neke druge, ki že ima svoje distribucijske poti, ne bi bilo smiselno. RTVSLO za svoje radijske programe lahko dobi dovolj frekvenc za dobro pokrivanje. Če kje ne pokrivajo dobro, to ni zato, ker jim ne bi dali frekvenc, ampak zato, ker so se tako odločili. Največje težave so pri mobilnem sprejemu izven večjih naselij, kjer pa DVB-T ne bi čisto nič pomagal. Ciljna publika, ki bi poslušala radio čez DVB-T je minimalna. Pred radiji pride v DVB-T na vrsto uvedba dodatnega zvoka za avdio deskripcijo za poboljšanje dostopnosti programov.

Ker gre za javne programe za celo državo, se jih ne more oddajati samo v eni od treh regij, ne da bi obstajal načrt za razširitev na vse regije. MUX C pa je komercialni in mora prostor v njem plačati tudi RTVSLO. Pri komercialnih radijih se stvar zaplete tudi zato, ker imajo trenutno večinoma dovoljenja samo za oddajanje v manjših območjih in bi z oddajanjem v DVB-T to kar naenkrat spremenili. Še najenostavneje je danes uporabiti internet radio. Če želiš poslušati tako, kot do sedaj, priključiš izhod na svoj prenosni FM modulator.

UKV se zaradi oddajanja v DVB-T zagotovo ne bi razbremenil čisto nič winking smiley

Skratka, zastonj to ne bi bilo. Ovir je ogromno, prednosti pa skoraj nobenih.
Re: Radijski programi v DVB-T
04.07.2014 10:27
Ne preseneča me zaviranje razvoja z birokratskimi izgovori, medtem pa je 60% muxa C praznega.
Sprejem preko interneta? Ukinimo še TV difuzijo!
Dodajam dve povezavi kako temu strežejo v razvitih državah.

V.Britanija

Italija
Re: Radijski programi v DVB-T
04.07.2014 16:14
Ne vem, zakaj Italijo in V.Britanijo imenuješ razviti državi. Delež kabelske in IPTV imata daleč pod deležem pri nas in ostalih državah, ki so res razvile alternativne distribucije signala. Slovenijo pri DVB-T lahko primerjaš s Švico, Nemčijo, Avstrijo, Nizozemsko, ki imajo podobne deleže uporabnikov. Absolutno je seveda številka v Sloveniji precej nižja.

Nizozemska in Švica imata v DVB-T FTA samo javne programe. Avstrija in Nemčija sta na poti proti takemu cilju.

MUX C ni prazen, ker bi administrativne ovire kaj zavirale, ampak ker enostavno po ekonomski računici ni za več. AKOS je dal že cel kup dovoljenj za oddajanje v MUX C, pa nič ne pomaga.

Radio nima še za en DAB+ MUX, kaj šele za MUX C, ki sploh ni njegova ciljna publika.
Re: Radijski programi v DVB-T
16.05.2015 08:45
Na spletu nisem našel nobenega detaljnega seznama radijskih DVB-T programov v Furlaniji Julijski krajini. Spodnji seznam je s prečesanega področja na sprejemniku.

Rai Radio 1
Rai Radio 2
Rai Radio 3
Rai Radio fd4
Rai Radio fd5
GR Parlamento
Rai Isoradio
Radio Trst A
Radio Kolbe
Radio Deejay
Radio Capital
Radio m2o
Radio Maria
Radio Capri
Radio Padova
Easy Network
R Italia SMI
RTL 102.5
Radio Company
Radio 80
Žal lahko v tem forumu objavljajo le registrirani uporabniki.

Klikni tukaj za prijavo

 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo