Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE SPREJEMNIKI POKRITOST PREHOD HDTV FORUM
Prihodnost DVB-T v Sloveniji
17.03.2012 18:00
Quote:
Figeto
Quote:
Kosinus
Jaz si želim samo SLO1 HD in SLO2 HD s povprečno vsaj 12 Mbps na kanal in solidno pokritostjo, da bom lovil brez prekinjanja. Je to preveč zahtevati? Ali pa naj dajo na satelit.
Bedno, da bi se moral naročiti na nekaj, da bi ju lahko gledal.
+1

Vse ostale debate so odveč. TV SLO je res ena žalost, še Madžari imajo 3 HD programe na satelitu.

Trenutno "problem MUX B" onemogoča kakršno koli planiranje. Lahko se iz enega na drugi dan spremeni, da komercialni ne smejo biti ali morajo biti v MUX A. Mogoče je celo, da bi se Pro Plus odločil, da kar zapusti DVB-T, kar bi bil hud udarec za prihodnost DVB-T.

Od vsega tega so odvisni prihodki RTVSLO in prostor, ki ga imajo na razpolago v MUX A. Če "problem MUX B" izgine, se lahko zgodi, da RTVSLO dobi še en MUX za HD. Do takrat pa je vse negotovo in bi bila kakršna koli odločitev za investicijo lahko stran vržen denar, ker se stanje naslednji dan lahko čisto spremeni. Tako RTVSLO kot Pro Plus se ne moreta odločiti, v katero smer iti v prihodnosti in sta ujeta.

"Problem MUX B" ostane dokler obstaja Norkring d.o.o., kar je lahko še pet in več let. Izgine šele, ko se ta d.o.o. zapre ali jo kupi RTVSLO. Po mojem mnenju bi bila prodaja OZ-jem najlepša rešitev, ker bi Norkringu zmanjšala stroške in omogočila nadaljni razvoj DVB-T. Če tega ne bi bilo na vidiku kmalu, bi verjetno RTVSLO in Pro Plus res morala pozabiti DVB-T in staviti na satelit. Zaradi potrebnih investicij in relativno dolgoročnih pogodb bi to pomenilo, da HD v DVB-T v Sloveniji potem sploh ne bo.

Po mojem mnenju Norkring s tožbami ali podobnim ne bo mogel iztržiti ničesar, samo stroški jim bodo še rasli. Če opremo lahko porabijo kje drugje, lahko projekt zaključijo bolj ali manj na ničli, če čimprej prodajo firmo brez opreme za še tako nizko ceno, ki pokrije stroške in prevzame tekoče stroške. To bi bilo za njih finančno ugodnejše kot kakršno koli zavlačevanje. Zato bi bila po mojem prodaja OZ-jem za neko razumno ceno najboljša rešitev za vse udeležene. Tudi OZ bi si s tem zagotovil še naprej prihodke iz oddajanja komercialnih TV v DVB-T in možnost širitve na HD, kar bi moralo opravičiti določene stroške za tako operacijo.
Re: Prihodnost DVB-T v Sloveniji
17.03.2012 20:53
Jaz vidim vse precej sivo. Velika verjetnost je da bomo v DVB-T lahko gledali zgolj tri nacionalkine TV programe. sad smiley
Re: Prihodnost DVB-T v Sloveniji
18.03.2012 17:05
Quote:
peterdoo
Po mojem mnenju bi bila prodaja OZ-jem najlepša rešitev.....

Za tisto ceno, ki jo Norkring zahteva, OZ zagotovo ne bo kupil, saj je ta za mnogokratnik večja, kot je stal celoten MUX-A.
Re: Prihodnost DVB-T v Sloveniji
18.03.2012 23:33
Verjetno misliš na ceno skupaj z opremo, ki so jo zahtevali pred časom. Zdaj menda opremo lahko uporabijo nekje drugje, tako da bi bila nova cena za firmo brez opreme, brez imena in brez drugih vrednosti lahko čisto druga. Vrednost licence za MUX B taka, kot licenca je, je po mojem mnenju 0 EUR, ker ta MUX ni sposoben preživeti samo s komercialnimi programi.

Norkring ima zelo malo alternativ:
- Nadaljevanje po pravni poti z upanjem na iztrženje česa. Po mojem mnenju razen visokih stroškov ne bo nič od tega. Od programov z blokiranimi računi ne morejo dobiti nič. Če bi EU slučajno ocenila, da je država naredila kaj narobe, bi morebitna kazen verjetno pripadla Bruslju. Norkring od tega ne bi imel nič.
- Čakanje v upanju, da se bo našel še kdo, ki bi oddajal v MUX B. Po mojem mnenju še kar nekaj let ne bo dovolj programov za pokrivanje stroškov.
- Uporaba/prodaja opreme drugje in prodaja Norkring d.o.o. OZ-jem. Drugih interesentov za licenco za MUX B sploh ne vidim.
- Uporaba/prodaja opreme drugje, vrnitev licence in zaprtje Norkring d.o.o.

Finančno najbolj ugodna bi bila tretja možnost. Tudi če bi bila cena čisto nizka ali skoraj nič, bi po mojem prišli do boljšega rezultata kot s katero koli drugo možnostjo. Je pa res, da se do zdaj Norkring ni pokazal ravno kot iskalec kompromisov za doseg najugodnejšega možnega rezultata, ampak je skoraj vedno stavil na vse ali nič.

Trenutno je veliko neznank, zato je težko napovedati kar koli drugega kot to, da bo MUX A verjetno do poletja ostal nespremenjen, MUX B pa do septembra prazen ali ugasnjen.
Re: Prihodnost DVB-T v Sloveniji
19.03.2012 07:48
Mislil sem na opremo ....
Vrednost firme z licenco je enaka 0 ali blizu.
Če bi OZ kupil MUX-B, bi moral fizično postaviti še eno mrežo oddajnikov, kar ni majhen strošek.
"OZjev MUX-B" bi imel podobno pokrivanje kot Norkringov (osnovna oddajniška nreža brez gap fillerjev). Nato bi moral preseliti komercialke iz MUX-A v MUX-B (na nezadovoljstvo gledalcev / manjše pokrivanje). Šele nato bi lahko v MUX-A dodal en HD program.

Glede na to, da kakega zanimanja komercialk za oddajanje v DVB-T ni, je vprašanje če RTV (OZ) vidi v tem kakšno računico......

So pa scenarji zanimivi!
Re: Prihodnost DVB-T v Sloveniji
19.03.2012 09:39
Ne, ni tako zapleteno. Ko RTVSLO kupi licenco, samo preimenuje MUX A v MUX B in ne spreminja ničesar drugega. Za gledalce se ne spremeni nič. Samo ime MUX-a, ki ga večina sprejemnikov sploh ne pokaže. Pa na vseh objavah (www.rtvslo in www.apek) se zamenjajo imena. Seveda je nekaj več administrativnega dela, ampak vse je izvedljivo. APEK bi moral dovoliti nove oddajniške točke (tiste, ki jih zdaj MUX B nima) in zamenjati frekvence men MUX A in MUX B (zakon vse to menda dovoljuje). Potem komercialk ni treba metati ven, ker v MUX B lahko so.

Potem lahko počasi na novo postavljajo novi MUX A za HD. Brez nakupa Norkring d.o.o. RTVSLO ne more do novega MUX-a. Naslednjih nekaj let zato, ker je vse zamrznjeno zaradi negotovosti glede postopkov, ki jih je sprožil Norkring. Kasneje pa zato, ker zakon prepoveduje dodelitev drugega MUX-a RTVSLO.
Re: Prihodnost DVB-T v Sloveniji
19.03.2012 12:03
Uff, tu si že prešel v področje "metafizike" .... smoking smiley
Re: Prihodnost DVB-T v Sloveniji
19.03.2012 12:28
Se res bojim, da ta razmišljanja sploh ne bodo prišla do tistih, ki odločajo o vsem tem. Če pa bodo, pa bo tako relativno enostavno preimenovanje prezapleteno za tiste, ki se vsak dan ukvarjajo s "čarovnijami" pri visokih frekvencah smiling smiley Dejstvo je pač, da mreža, ki se ji trenutno reče MUX A, razen imena in nekaj drugih malenkosti skoraj točno ustreza tistemu, kar je opisano v licenci za MUX B.

Pa bomo pristali pri scenariju, ki ga je zgoraj omenil dr.1m.
Re: Prihodnost DVB-T v Sloveniji
09.04.2012 18:24
@regulator
kakšna je situacija glede novih DVB-T MUXov ?
Re: Prihodnost DVB-T v Sloveniji
10.04.2012 07:15
Nespremenjena.
Re: Prihodnost DVB-T v Sloveniji
10.04.2012 12:53
peterdoo Napisano:
-------------------------------------------------------
> > Jaz si želim samo SLO1 HD in SLO2 HD s
> povprečno vsaj 12 Mbps na kanal in solidno
> pokritostjo, da bom lovil brez prekinjanja. Je to
> preveč zahtevati? Ali pa naj dajo na satelit.

Za tak program kot ga imajo pa res ne rabiš HD slike.
Namesto dveh HD programov bi bilo bolje imeti deset SD programov-torej dva športna pa večje lokalne TVje,.....
Žal lahko v tem forumu objavljajo le registrirani uporabniki.

Klikni tukaj za prijavo

 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo