Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE SPREJEMNIKI POKRITOST PREHOD HDTV FORUM
Re: Norkring
31.03.2011 12:52
Da ne bo šel s trga? Počakaj da se objavi razpis za še en MUX, katerega bo zagotovo upravljala mešana družba (Proplus+RTV) in bo ostal z dolgim nosom. Konec koncev Norkring ne more zahtevati monopola nad komercialnimi TV.
Re: Norkring
31.03.2011 14:20
Če se naredi razpis za naslednji MUX, je vprašanje, če bi se RTVSLO smelo dovoliti sodelovati, ker že danes obvladuje čez 80% trga.

Predvsem pa dokler MUX A in MUX B nista polna, ni kakšne potrebe po novih MUX-ih.

Mimogrede, EU ne priporoča več regulacije trga predproduktov/uslug za prenos TV. To je to, kar Norkring najema pri RTVSLO. Če se regulator (APEK) kljub temu odloči, da bo to reguliral (to je tudi storil), mora to sporočiti Evropski komisiji, ki lahko spremeni ali prepove tako regulacijo. Očitno se EU nagiba k temu, naj vsak operater postavi svojo oddajno infrastrukturo (stavbe, stebre, antene, napajanje, hlajenje...) in ima Norkring srečo, da mu sploh dovolijo uporabljati tisto od RTVSLO.

Po mojem je največji problem Norkringa, da se je spustil v izgradnjo nečesa, za kar v Sloveniji ni potrebe. Že zdaj ima Slovenija v DVB-T na prebivalca 5-krat več programov kot Avstrija in Švica in 15-krat več kot Nemčija. Pa podobno dobro pokrivanje s kabelsko/IPTV. Brez krize in brez padca Zakona o RTVSLO in s tem odprtjem novih programov RTVSLO bi bilo zanimanja za oddajanje verjetno več.

Vprašanje, kakšna sprememba slovenskih zakonov bi lahko Norkringu prinesla več strank, če še domnevno cenejši MUX A ni poln. EU zagotovo ne bo določila, da nekateri programi morajo uporabljati Norkring. Pri tožbi bi moral Norkring dokazati, da ga je slovenski zakon res oškodoval in bi z drugačnim zakonom (seveda ne takim, kjer bi pisalo, da vsi morajo uporabljati Norkring) imel več strank.

Saj, če bo Norkring odšel, bomo jokali, zakaj se je podražilo. Ampak taka je pač realnost tam, kjer ni več zanimanja za oddajanje.
Re: Norkring
31.03.2011 14:47
dr.1m Napisano:
-------------------------------------------------------
> Da ne bo šel s trga? Počakaj da se objavi razpis
> za še en MUX, katerega bo zagotovo upravljala
> mešana družba (Proplus+RTV) in bo ostal z dolgim
> nosom. Konec koncev Norkring ne more zahtevati
> monopola nad komercialnimi TV.

APEK noče razpisati Muxa C, dokler ni B zapolnjen.

Kamen spotike je, da RTV za svoj multipleks razpolago kakor želi. Z njim dela kar hoče. Norkring ima seveda omejitve: 8 programov, od tega 1 regionalni, 1 športni in 1 informativni. Plus problem, da RTV za Mux A ni imel javnega razpisa.Sporočilo spremenjeno 2-krat. Zadnja sprememba 31.03.2011 14:52, DreamDesign.
Re: Norkring
31.03.2011 14:55
Plus RTV je državna firma, ki ima priviligiran položaj. Plus je operater s pomembno tržno močjo, ki ne upošteva določb, ki jih ima operater s tržno močjo.

Zgodba s RTV-jem je enaka kot s Mobitelom.

RTV je šele sedaj ugotovil, da premalo računa. češ, prej je bilo analogno oddajanje in tisto so pozabili računati. Ljudje božji s 1.1.2011 so spremenili cene in tudi takrat pozabili v računico dat?Sporočilo spremenjeno 1-krat. Zadnja sprememba 31.03.2011 14:57, DreamDesign.
Re: Norkring
31.03.2011 15:29
Quote:
DreamDesign
Kamen spotike je, da RTV s svojim multipleksom razpolaga, kakor želi. Z njim dela, kar hoče. Norkring ima seveda omejitve: 8 programov, od tega 1 regionalni, 1 športni in 1 informativni. Plus problem, da RTV za Mux A ni imel javnega razpisa.

Po mojem mnenju Norkring po slovenski zakonodaji v MUX B lahko oddaja kateri koli program, tudi če ta nima dovoljenja za oddajanje v DVB-T, ker je v zakonu napaka, ki to dovoljuje vsem operaterjem DVB-T. Pa tudi, če bi mu uradno dovolili prosto razpolagati z multipleksom, mi ni znano, da bi bilo še več programov zainteresiranih za oddajanje v DVB-T in bi se s tem kaj bolj zapolnil.

Kako je vplivalo to, da ni bilo razpisa za MUX A na Norkring, je pa vprašanje. Če RTVSLO ne bi zmagal na razpisu za MUX A, ne bi bil več obvladujoči operater in mu ne bi bilo treba oddajati svoje infrastrukture drugim (Norkringu). Kam in za kakšno ceno bi potem Norkring postavil svoje oddajnike? Kakšnih prednosti pri stroških pa RTVSLO nima, ker tudi Norkringa razpis ni nič stal. To da ni bilo razpisa, mogoče Slovenijo lahko stane kakšno kazen od EU. Da bi imel tudi Norkring kaj od tega, mora pa dokazati, da bi z veliko verjetnostjo imel več strank, če bi bil razpis za MUX A. Poleg tega je bilo to dejstvo znano Norkringu preden se je prostovoljno prijavil na razpis in takrat ni protestiral. Tako se je implicitno strinjal s tem stanjem v Sloveniji.


Quote:
DreamDesign
Plus RTV je državna firma, ki ima priviligiran položaj. Plus je operater s pomembno tržno močjo, ki ne upošteva določb, ki jih ima operater s tržno močjo.

Če je to res in dokazljivo, sploh ni treba na evropska sodišča, ampak bi tudi slovensko sodišče moralo ustrezno odločiti.

Če mislijo, da RTVSLO pri izračunu cene MUX A ne upošteva vseh stroškov (administracija,...), z lahkoto dosežejo prilagoditev, saj za take izračune obstajajo znani postopki. Je pa to dvorezni meč, ker se s tem dvignejo tudi stroški najema, ki ga plačujejo RTVSLO, saj so isti stroški vsebovani v obeh izračunih.
Re: Norkring
31.03.2011 15:39
So ''pozabili''(damping),sam tolk da onemogoča normalno poslovanje Norkring-a.Po drugi strani pa jamrajo kolk so imeli zgube k niso ene pol meseca normalno računali rtv naročnino.S tem pa nimajo zgube, jim bo že Širca pokrila zgubo.
Re: Norkring
31.03.2011 16:47
Nehajte ga srati. Italija je tudi članica EU, pa ni imela nobenega razpisa za svoje MUXE. Te je enostavno razdelila po avtomatizmu (za vsak ex analogni program en MUX).

Zgodba z Norkringom je na las podobna Wegi. Ko niso tržno uspeli so začeli s tožbami, dokler niso dokončno pogoreli.
Če bo APEK vztrajal na zapolnitvi MUX B pred razpisom za naslednje MUXE, bi to pomenilo zagovarjanje monopola enega in edinega operaterja komercialk in zaviranje drugih (v tem primeru skupino RTV + Proplus). Po vsej verjetnosti bi zadeva končala na sodišču.

Da ne govorimo o tem, da je Norkring začel z več kot enoletno zamudo in za to ni plačal nobenega penala. Popolnoma jasno je, da so se potem naredile drugačne odločitve in se je večina odločila za MUX-A

Norkring pa se lahko malo "scoolira", saj pravzaprav dobiva infrastrukturo po sponzorirani ceni, ki jo v celoti vzdržuje RTV. Karkoli da se zgodi na jtej infrastrukturi bo moral RTV na svoje stroške popravljati, Norkring pa bo še lahko tožil RTV za izpad dohodka.....
Re: Norkring
31.03.2011 17:01
Quote:
Homer
Italija je tudi članica EU, pa ni imela nobenega razpisa za svoje MUXE. Te je enostavno razdelila po avtomatizmu (za vsak ex analogni program en MUX).

Sicer ne vem točno, ampak po mojem je bila ta razdelitev v Italiji za izdajatelje programov in ne za operaterje.

Tam je torej vsak izdajatelj programov dobil cel multipleks/frekvenco. Operaterja oddajnikov/mreže si pa potem verjetno vsak izbere sam in je lahko v vsaki pokrajini drugi. RAI je gotovo za operaterja svojih oddajnikov naredil neke vrste razpis.

Glede na to, da v Sloveniji ni izdajatelja, ki bi sam zapolnil cel MUX, se je APEK pač odločil za drugačen pristop. Po mojem noben od obeh ni proti pravilom EU.
Re: Norkring
31.03.2011 17:58
Homer Napisano:
-------------------------------------------------------
> Nehajte ga srati. Italija je tudi članica EU, pa
> ni imela nobenega razpisa za svoje MUXE. Te je
> enostavno razdelila po avtomatizmu (za vsak ex
> analogni program en MUX).
>
> Zgodba z Norkringom je na las podobna Wegi. Ko
> niso tržno uspeli so začeli s tožbami, dokler
> niso dokončno pogoreli.
> Če bo APEK vztrajal na zapolnitvi MUX B pred
> razpisom za naslednje MUXE, bi to pomenilo
> zagovarjanje monopola enega in edinega operaterja
> komercialk in zaviranje drugih (v tem primeru
> skupino RTV + Proplus). Po vsej verjetnosti bi
> zadeva končala na sodišču.
>
> Da ne govorimo o tem, da je Norkring začel z več
> kot enoletno zamudo in za to ni plačal nobenega
> penala. Popolnoma jasno je, da so se potem
> naredile drugačne odločitve in se je večina
> odločila za MUX-A
>
> Norkring pa se lahko malo "scoolira", saj
> pravzaprav dobiva infrastrukturo po sponzorirani
> ceni, ki jo v celoti vzdržuje RTV. Karkoli da se
> zgodi na jtej infrastrukturi bo moral RTV na svoje
> stroške popravljati, Norkring pa bo še lahko
> tožil RTV za izpad dohodka.....


Se popolnoma strinjam s tabo.Še posebej tisto z Western Wireless-om(Wega).
Meni je bilo že takrat jasno da pri nas ni zaslužka za tri mobilne operaterje.
Podobno je z Norkingom.Naj pobere šila in kopita in gre na jug.
A ni imel na začetku polna usta hvale kako hitro je zgradil(se prišlepal na RTV)omrežje.grinning smiley
Re: Norkring
31.03.2011 20:32
Quote:
peterdoo
Sicer ne vem točno, ampak po mojem je bila ta razdelitev v Italiji za izdajatelje programov in ne za operaterje.
Tam je torej vsak izdajatelj programov dobil cel multipleks/frekvenco. Operaterja oddajnikov/mreže si pa potem verjetno vsak izbere sam in je lahko v vsaki pokrajini drugi. RAI je gotovo za operaterja svojih oddajnikov naredil neke vrste razpis.

Vsi so izdajatelji programov in istočasno tudi operaterji (tako kot pri nas lokalci). Oziroma za RAI in Mediaset to opravljata firmi v 100% lasti. To za RAI opravlja RAiWay, ki je del RAI, za Mediastet pa ELETTRONICA INDUSTRIALE S.p.A. ki je del skupine Mediaset..
Re: Norkring
03.04.2011 00:00
Re: Norkring
18.05.2011 14:16
Norvežanom uspelo: komercialne televizije se bodo preselile iz A v B, ko bo državni zbor potrdil spremembo zakona o radiofuziji.

V Mux A po novem lahko le programi RTV Slovenija in tisti programi, ki so posebnega pomena za Republiko Slovenijo.Sporočilo spremenjeno 1-krat. Zadnja sprememba 18.05.2011 14:18, DreamDesign.
Re: Norkring
18.05.2011 14:31
Pošteno.
Re: Norkring
18.05.2011 15:11
Po tem zakonu lahko Vaš Kanal, TV Primorka, RTS ostanejo v Mux A.
Re: Norkring
18.05.2011 17:41
Sepravi lahko pričakujemo RTV HD kanal?
Re: Norkring
18.05.2011 19:51
Odlično! Sedaj se lahko vi, ki ste na obrobju poslovite od komercialk.
Re: Norkring
18.05.2011 21:14
Homer Napisano:
-------------------------------------------------------
> Odlično! Sedaj se lahko vi, ki ste na obrobju
> poslovite od komercialk.


In to se tebi zdi odlično? Zate mogoče že, ampak za nekatere pa niti najmanj, ker bodo lahko gledali samo politiko.
Re: Norkring
18.05.2011 21:36
Očitno nisi dojel zajedljivosti mojega komentarja.
Re: Norkring
18.05.2011 21:49
Živel monopol nad komercialnimi TV! smileys with beergrinning smiley
Re: Norkring
18.05.2011 21:49
Kot kaže na preselitev Pop TVja in Kanal A na Mux B ne bo treba čakati na uveljavitev novega zakona o radiofuziji (ki bo veljal čez nekaj mesecev).

Ker Mux A postaja dražji kot Mux B kaže, da se zaradi tega POP TV in Kanal A selita v Mux B. v oddaji 24ur naj bi bil prispevek, da se programa selita na druge oddajnike.Sporočilo spremenjeno 1-krat. Zadnja sprememba 18.05.2011 21:50, DreamDesign.
Re: Norkring
18.05.2011 22:05
Če je temu tako, se bodo kmalu selile tudi lokalne TV!
Posledično bodo po soški dolini ponovno zaživeli mini pretvorniške točke za pokrivanje sivih lis. Da ne omenjam kup negodovanj...
Re: Norkring
19.05.2011 03:41
Quote:
Tajkun
Sepravi lahko pričakujemo RTV HD kanal?
Z bednim bitrateom - da.
Re: Norkring
19.05.2011 06:18
Država se je ponovno brezglavo uklonila pritiskom EU in seveda Norvežanom. Ponovno smo dokazali, da smo brezhrbtenična družba.
Zanimivo je, da se sklicujejo na pravni red EU in "odprti postopek podelitve frekvenc", a še zadnjemu bedaku je jasno, da Italija ni naredila nobenega razpisa za frekvence, ampak jih je enostavno dodelila obstoječim uporanikom. Očitno imamo dve EU: Eno za "posvečene" stare članice in eno za ostale.
[www.mvzt.gov.si]
Re: Norkring
19.05.2011 10:28
Samo nekaj razmisljanja:

Ker bi se s sprejetjem take spremembe izdajateljem programov zakonsko onemogočilo izmenljivost ponudnika in vsak operater postane na svojem trgu ponudnik v prevladujočem položaju s pomembno tržno močjo, so izpolnjeni vsi trije kriteriji, po katerih je potrebna "ex ante" regulacija vsakega trga posebej.

APEK je zato dolžen že danes, ko se ve za namen uvedbe takega trga, kontaktirati Evropsko Komisijo in v sodelovanju z njo vsaj za čas do vstopa dodatnih operaterjev regulirati Norkring (regulacija cene za multipleks B na podoben nivo kot za multipleks A, ko je imel ta malo oddajnikov in odprava klavzule, ki zavezuje za sklenitev pogodbe za 10 let, kar je zloraba prevladujočega položaja).

V primeru, da APEK tega ne regulira istočasno s spremembo zakona, bi stroške, ki bi zaradi tega nastali (izpad prihodka izdajateljev zaradi začasnega odhoda iz DVB-T ali previsoki stroški oddajanja), moral kriti APEK/država ali Norkring.

Poleg tega po spremembi zakona RTVSLO in Norkring ne bi bila več na istem trgu in bi moral APEK takoj odpraviti regulacijo cen, ki jih RTVSLO zaračunava za oddajanje predproduktov Norkringu.
Re: Norkring
19.05.2011 12:06
Točno tako!
Re: Norkring
19.05.2011 13:43
Upam, da bodo potem komercialke imele tudi pravi EPG.
Re: Norkring
19.05.2011 15:57
Pozdravljeni,

v medijih sem zasledila, da bodo spremenili zakon in da lahko v kratkem pričakujemo POP TV in Kanal A na multipleksu B. Kaj to pomeni, da bom v Bohinju ostala brez teh dveh programov? TV3ja namreč ne lovim odkar je ta pri Norkingu.

lp, Zofija
Re: Norkring
19.05.2011 16:51
Zofija, tvoja ugotovitev je pravilna.
Re: Norkring
19.05.2011 17:31
Lahko se zgodi tudi, da bosta POP TV in Kanal A s pravnim postopkom pri sodišču poskusila priti do svojih pravic. Pri tem je mogoče tudi, da začasno odideta iz DVB-T, če se pri "novem monopolistu" ne bi uspela dogovoriti za sprejemljive pogoje. Če imajo na izbiro 10 let pri Norkringu ali eno leto brez DVB-T (z odškodnino od krivcev za tako stanje), potem pa pri novem operaterju naslednjega multipleksa, odločitev sicer ni lahka, vendar ne bi izključil nobene od obeh možnosti.

Sicer pa je to šele predlog spremembe zakona, ki je v obravnavi in se lahko še spremeni, zamudi ali celo zavrne. Lahko pa ga odpravijo tudi kasneje zaradi kakšne pritožbe.
Re: Norkring
19.05.2011 18:30
Pop TV je itak imal pred DVB-Tjem 80% pokritost ter Kanal A 60%.

Jaz sem, da so komercialke v Mux A, ampak pod pogojem da plačujejo največjo možno ceno: 45.000 EUR/mesec. In ne manj kot 25.000 EUR/mesec...

Pop TV in Kanal A si ne morete privošliti odhod iz DVB-T. To bi pomenilo krepko zmanjšanje marketinškega kolača. RTV, TV3 in Pink pa bi bili veliki zmagovalci (več kolača + večji tržni delež).

Drugače je za zagotovo na GG pritisnila Norveška. Ta zakon, ki ga je spisal APEK je bil v predalu že od februarja.Sporočilo spremenjeno 2-krat. Zadnja sprememba 19.05.2011 18:35, DreamDesign.
Žal lahko v tem forumu objavljajo le registrirani uporabniki.

Klikni tukaj za prijavo

 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo