Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE SPREJEMNIKI POKRITOST PREHOD HDTV FORUM
ufm
HD v DVBt - "DA" ali "NE"
10.11.2010 15:24
Predlagam, da se tule na kratko izjasnimo, če bi želeli, da bi v DVBt bil čimprej tudi kakšen HD program. Prosim, da vsak poda le eno mnenje (velja tudi za MAJ-a).

Jaz sem ZA.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
10.11.2010 15:38
Čimprej čimveč vsebin v HD in čimveč programov, da bo Maj moral menjat po hitrem postopku svoj crt s teletekstom za lcd tv. Ampak ne večji kot 32" ker to je že malo predrago, pa veliko kuri.Sporočilo spremenjeno 2-krat. Zadnja sprememba 10.11.2010 15:39, roho.
Maj
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
10.11.2010 16:06
V mux a in b NE!!!

Sploh ne v A, ki ima največjo pokritost in bi lahko ljudem bogu za hrbtom poleg SLO 1 in 2 prinesel še sedem dodatnih programov-ne pa samo brezveznega SLO 3 in HD, ki sploh nima nobene svoje vsebine ampak predvaja le vsebine iz SLO 1 in 2.

@Roho za HD mi ne bo treba menjati CRTa saj se s pomočjo STBja tudi na tem da gledati HD programe-seveda v sd ločljivosti.

To sploh ni razlog-razlog, da sem proti je to, da si želim čimveč različnih vsebin, ne pa štirikrat manj vsebine na račun boljše ločljivosti slike, ki jo 95% gledalcev sploh ne bo opazilo.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
10.11.2010 16:28
jaz sem za čimveč HD!!!
HD po vseh muxih, sej je že zdaj prostora v vsakem muxu.
HD v mux A in HD v mux B, poleg že obstoječih SD programov.
Pa se dodaten HD mux.
...HDtv all the way... Xmas time is here!
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
10.11.2010 16:34
Jaz sem za extra HD mux ! HD mux bo verjetno imel preko RTV Slo !Sporočilo spremenjeno 1-krat. Zadnja sprememba 10.11.2010 16:59, hari10.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
10.11.2010 16:57
Absolutno mora biti HD program tudi viden drugod po Sloveniji, ne samo v LJ, mi na podeželju pa še optike nimamo kaj šele kako IPtv, edina varianta je za nas kabelska, pa še te je nekateri nimajo, ali pa ti operater napiše, da tehnično ni možno imeti digitalno kabelsko.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
10.11.2010 17:15
Maj Napisano:
-------------------------------------------------------
> V mux a in b NE!!!
>
>
> @Roho za HD mi ne bo treba menjati CRTa saj se s
> pomočjo STBja tudi na tem da gledati HD
> programe-seveda v sd ločljivosti.
>
Vem, ampak kako se boš sprijaznil s tem da bodo vsi gledali hd program pravi kvaliteti, ti pa v kvaliteti tvojega crtja.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
10.11.2010 21:30
4 x "PowerPpoint programi" ali 1x HD?
Pri mmeni tu dileme ni .......
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
11.11.2010 02:10
HD, imaš trikrat DA, greš v naslednji krog.
Maj
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
11.11.2010 02:37
krebs11 Napisano:
-------------------------------------------------------
> Absolutno mora biti HD program tudi viden drugod
> po Sloveniji, ne samo v LJ, mi na podeželju pa
> še optike nimamo kaj šele kako IPtv, edina
> varianta je za nas kabelska, pa še te je nekateri
> nimajo, ali pa ti operater napiše, da tehnično
> ni možno imeti digitalno kabelsko.

Ti očitno nisi na pravem podeželju-tam lovi le Slo 1 in 2 ter ni možno dobiti niti kabelsko in niti IP TV.

Bi ti na njihovem mestu raje imel SLO 1,2,3 in SLO HD(ki predvaja vsebino Slo 1 in 2), ali bi raje imel SLO 1,2,3, Pop, A kanal, TV3, Pink in recimo Šport tv???

@Homer-Pop, A kanal, Tv3, Pink,... vsaj zame niso ppt programi pa tudi na ppt lokalnih televizijah najdem več vsebine kot jo ima SLO HD, ki mislim, da sploh nima svoje vsebine ampak predvaja le oddaje iz SLo 1,2,3.

@Roho pri 82cm televizorju in gledanju s treh ali več metrov je razlika med SD in HD komaj opazna-ene 70% televizorjev pri nas pa nima niti 82cm premer ekrana torej je razlike še manj...
Takoj podpišem, da še dvajset let ne dobim HD slike, če v zameno dobim večino sedanjih slovenskih SD programov, ki oddajajo v kablih in IP Tv...
Predvsem pa Šport tv.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
11.11.2010 06:50
Jaz sem že doma na podeželju, sam imam srečo,da imam še vsaj kabelsko, itak mi je pa DVB-t bolj zanimiva, sprejemam pa oba muxa, poznam pa kolega, ki nima nič-ne kabelske ne iptv, ker je predaleč od centrale, no za iptv sem tudi jaz predaleč, ima pa total tv in ga misli odjavit takoj, ko bo kak športni program na DVB-t-ju. Glede HD, jaz gledat lcd tv 82 cm z razdalje približno 170cm oba signala sd in hd, hd so filmi, pa mi je tv premajhen, najbrž bom kupil 107cm lcd in ga bom samo sedežno prestavil nazaj, da bo razdalja okoli 230-250cm.
@Maj
Ali si že kdaj gledal HD program, v začetku leta je bilo na kabelski testno oddajanje 6 HD programov, zdaj so plačljivi (HISTORY, EUROSPORT 1 in 2, DISCOVERY, NATIONAL GEOGRAPHIC,FASHION) in slika na teh programih je bila odlična glede na navadnih SD. Ali pa pojdi v trgovino in poglej kak program, ki ga kažejo v HD, ne tistih reklam za tv, ali pa kak HD film.
Maj
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
11.11.2010 13:47
Jaz gledam 82cm TV s slabih treh metrov(po občutku malce predaleč), samo dober meter in pol stran pa mislim, da je preblizu razen, če ne vidiš ok.

HD sem doma gledal le na računalniku, sicer pa pri znancu, v trgovini, lokalih,....

Slika je občutno lepša ne gre pa za kakšno posebno revolucijo kot je bila razlika med ČB in barvno tehniko.
Za povprečnega gledalca s televizorjem do 82cm bo razlika komaj opazna.

Namesto HD bi milijonkrat raje imel par dobrih SD programov(sploh kakšna športna tv).

Sem pa skoraj v centru Slovenije pa nimam možnosti ne IP, ne kabelske TV-tako, da si zlahka predstavljam v kako obupnem položaju so šele tisti kje bogu za hrbtom, ki jim lovita le Slo 1 in Slo2-po novem jim bo pa samo mux A in bi bila velika sramota, če se tem ljudem ne bi omogočilo raje več programov na račun malo slabše slike.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
11.11.2010 22:37
Obvezno morajo bit HD v Dvb-T, saj na satelitski gledam večinoma samo HD kanale.
Maj
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
12.11.2010 08:36
Torej ti bi imel rad HD programe s PPT vsebino?

Zame je pa to čista neumnost.
Za vsebino, ki jo naše TV imajo je še SD kvaliteta predobra.
Sam bi mnogo raje imel več programov, da bi lahko vsaj kdaj kje našel kaj zanimivega.
ufm
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
12.11.2010 11:39
Maj, a lahko prosim... Saj si povedal svoje mnenje. ZAKAJ ga moraš tolikokrat ponoviti???????????????????
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
12.11.2010 11:43
Zato ker bi nas rad prepričal v svoj prav, pa mu nikakor ne rata .....
Maj
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
12.11.2010 12:35
Do številke tisoč ne morem priti, brez da bi kdaj vsaj kaj ponovil.

Sicer pa je treba kakšnemu oslu tudi desetkrat povedati, da potem vsaj polovico razume winking smiley
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
12.11.2010 12:57
Zgleda da se je našel samooklicani osel.
Maj
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
12.11.2010 13:10
FiFA Napisano:
-------------------------------------------------------
> Zgleda da se je našel samooklicani osel.

Lepo, da si se le našel.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
12.11.2010 13:21
HD v enga obsoječih muxov. Čimprej.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
12.11.2010 13:30
Kaj pa izdajateljev programov pa ne boste nič vprašali? Oni s HD ne pridobijo nobenega novega gledalca. Oddajanje jih pa stane več kot dvojno, predelati je treba infrastrukturo, pravice za HD prenose so zaenkrat dražje kot za SD,...

Samo visoki dodatni stroški, ne da bi zato dobili dodatne dohodke. Zato po svetu trenutno razen plačljivih in javnih TV ni ravno veliko HD programov, v DVB-T pa še veliko manj. Skoraj vse komercialne TV poskušajo HD narediti kot plačljivi program.

Lahko se zgodi, da bodo, razen enega ali dveh javnih SLO HD programov, vsi drugi HD programi plačljivi. Druga možnost je, da ne bodo plačljivi, ampak bodo vsaj prvih nekaj let oddajali samo na kakšnih 4 do 10 velikih oddajnikih, da bodo stroški omejeni. V trenutni situaciji si nihče ne more privoščiti več HD.

Tudi to je treba upoštevati, ko se izbira, kateri MUX. Vprašanje je v resnici: Si želite plačljive HD programe v MUX B (neplačljivih s takim pokrivanjem si verjetno komercialni ne morejo privoščiti, v MUX A pa tako ni prostora)?

Potem je pa še vprašanje stroškov in načina oddajanja. V DVB-T2 gre več programov, zato je cenejši in je večja verjetnost, da bo sploh kdo oddajal. Poleg tega se da oddajati različne programe v istem MUX-u v različnih načinih (QPSK, 16-QAM, 64-QAM, 256-QAM), tako da si lahko kakšen program izbere boljše pokrivanje, ne da bi postavil dodatne oddajnike.

Če se bo dovolilo HD brez DVB-T2, se lahko zgodi, da bo to predrago in ne bo zanimanja. Na primeru SD vidimo, da se trenutno ne najde dovolj izdajateljev, ki bi bili pripravljeni plačati oddajanje. Če bi imeli MPEG-2, bi bilo oddajanje v DVB-T približno dvakrat dražje (4 programi v MUX-u namesto 8). Vprašanje, če bi potem sploh imeli več kot 7 programov v DVB-T.

Zato bo treba za HD analizirati, kakšne stroške so pripravljeni sprejeti izdajatelji za HD (trenutno bolj nobenih), in pretehtati, kaj bo boljše. Še najslabše pa bi bilo, začeti HD v DVB-T in se nekaj kasneje odločiti za DVB-T2. Ko se začne oddajati HD, mora biti jasno, v katerem načinu.
Maj
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
12.11.2010 13:37
Kje pa živiš, da javni HD ni plačljiv-za kerga kur.a pa jaz mečem skoraj 150 evrov letno?

Če to bedarijo začnejo oddajat v A muxu bom pa naročnino tudi dokončno odpovedal pa, če ne bo šlo drugače bom pa odklopil še elektriko winking smiley
Javna RTV se nima kaj preseravat s HD ampak naj raje delajo boljšo vsebino in začnejo malo varčevat.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
12.11.2010 13:45
V MUX A vsaj nekaj let ni prostora za noben HD. Pogodbe s Pro Plus ne bodo kar tako prekinili. Tudi dolgoročno MUX A ne bi bila prava rešitev, ker RTVSLO rabi prostor za 2 do 3 HD programe.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
12.11.2010 13:47
Najbolje, da to čimprej narediš in nehaš moriti mnogim. Še najbolje bi bilo če odpoveš naročnino pri elektru, ker bi tako še več privarčeval. Če pa boš še naprej nadaljeval z nabijanjem (sporočil) se zna zgoditi, da bo v Sloveniji obstajal DVB-T samo zaradi tebe.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
16.11.2010 03:16
Maj Napisano:
-------------------------------------------------------
> Kje pa živiš, da javni HD ni plačljiv-za kerga
> kur.a pa jaz mečem skoraj 150 evrov letno?
>
> Če to bedarijo začnejo oddajat v A muxu bom pa
> naročnino tudi dokončno odpovedal pa, če ne bo
> šlo drugače bom pa odklopil še elektriko winking smiley
> Javna RTV se nima kaj preseravat s HD ampak naj
> raje delajo boljšo vsebino in začnejo malo
> varčevat.

Si pa tudi smešen Maj.

Dosti lažje jim je nabrani denar(pa še malo ostalega državnega) porabiti za nakup opreme, kjer ti ni potrebno se pomatrat, kot pa razmišljat kako ustvarjati dober program (kar je zelo težko za vsako TV postajo na tem svetu). Pa veliko truda je potrebno vložiti v dober TV program. Oni raje zapravijo denar za TV opremo(in jo še malo preplačajo), pa si še malo "vzamejo" zase.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
16.11.2010 08:53
Dokler so v MUX A komercialke, ni prostora za oddajanje HD. Vse je odvisno od tega, kaj se bo zgodilo z naslednjimi MUXi. Mislim, da ima peterdoo kar prav in komercialnih ponudnikov neplačljive HD enostavno ne bo. Torej lahko edino RTVSlo postavi nek MUX HD na osnovnih oddajnih točkah. Vprašanje pa je, če je pripravljena in če zmore pokrivati te stroške ..... Mislim, da je odgovor prej ne kot ja.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
16.11.2010 09:04
Hrvaški HRT HD naj bi bil tudi plačljiv.
Maj
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
16.11.2010 10:27
RTVSLO z denarjem od obveznega prispevka nima kaj se preseravat in ga metati za HD oddajnike-še za a mux je bilo praktično škoda denarja, ker ljudje od te digitalizacije ne bodo imeli drugega kot probleme.

Če bodo vsaj komercialke ostale v A muxu potem bodo ljudje bogu za hrbtom od digitalizacije imeli vsaj nekaj koristi, od HD pa nima nihče nič drugega kot le malo lepšo sliko pa še ta se dejansko pozna le pri televizorjih nad 82cm premerom.

Komercialni ponudniki pa zaradi mene lahko začnejo ponujati že 3D vsebine.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
16.11.2010 10:34
@dream
Mislim da to ne bo držalo, HRT HD ne more biti plačljiv, ker mu to zakon o njihovi državni TV prepoveduje.
Re: HD v DVBt - "DA" ali "NE"
16.11.2010 10:43
V jeseni je bil sprejet nov HRT zakon, ki spreminja HRT televizijo bolj v komercialno, omogoča ustvarjanje dodatnih HRT programov, itd.)

Če bi se odločili za HRT 3 Sport bo ta program čisto komercialni s reklamami naprimer. Prav tako je že leto ali dve govora da bo Mux C HD plačljiv, kar se nanaša verjetno tudi na HRT HD (predvidevam).Sporočilo spremenjeno 2-krat. Zadnja sprememba 16.11.2010 10:45, DreamDesign.
Žal lahko v tem forumu objavljajo le registrirani uporabniki.

Klikni tukaj za prijavo

 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo