Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE

DVB-T

DVB-T je kratica za Digital Video Broadcasting - Terrestrial. Pomeni digitalno televizijsko oddajanje prek prizemnih oddajnikov in omogoča bistveno boljšo izrabo radiofrekvenčnega spektra.

Sam pojem "digitalno" je zelo splošen in širok. Zelo poenostavljeno povedano v povezavi z digitalnim oddajanjem pomeni prenos signala, kjer sta slika in zvok zapisana s številkami. Seveda gre za prenos ogromne količine podatkov. DVB-T sprejemnik je naprava, ki zna tako zapisano sliko in zvok pretvoriti v  signale, ki jih lahko prikažemo na zaslonu oziroma slišimo iz zvočnika.

Digitalni zapis zvoka in slike omogoča predvsem dve zelo pomembni stvari: kompresijo in digitalno oddajanje. Kompresija pomeni zapisati sliko ali zvok z manj podatki kot sicer, pri čemer seveda prihaja tudi do določenih izgub informacij. V splošnem pa so ti postopki taki, da je ta izguba za človeško oko in uho čim manj opazna. Vsi ti postopki omogočajo, da televizijski oddajnik, ki pri analognem načinu oddaja samo en televizijski program, lahko digitalno oddaja paket programov, imenovan multipleks.

 

SLO1 SLO2 SLO3 TV3 POP TV
KANAL A TV KOPER  TV Pika TV MARIBOR HD Ready
Vaš kanal  TV Primorka RTS DVB-T Digi

Set Top Box

Ločiti moramo tudi digitalno televizijo (produkcijo) in digitalno oddajanje. Način produkcije televizijskega programa je v splošnem neodvisen od načina oddajanja tega programa. Za pretvorbo analognega televizijskega signala v digitalnega enostavno uporabimo primeren pretvornik.

 

 

 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo