Spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik namestimo piškotke in omogočimo pravilno delovanje strani?
Več informacij
   Pogosta vprašanja  |  Multipleksi  |  RSS Novice RSS  |  Najdi Zacetna stranKontaktiE-postaEN
DVB-T v Sloveniji Digitalne tehnologije
AKTUALNO OSNOVE SPREJEMNIKI POKRITOST PREHOD HDTV FORUM
DVB-T /

dvb-t

UHF TV antena

UHF TV antena

UHF TV antena

UHF TV antena


Radiodifuzija

 

Tudi Slovenija je prešla na digitalno prizemno TV oddajanje (DVB-T). 1. decembra 2010 smo ugasnili analogne TV oddajnike, prek katerih danes sprejemamo TV programe.

Če sprejemate TV programe prek satelita, kabla, interneta ali IPTV, potem ni treba narediti ničesar. Izjema so kabelski sistemi, kjer bo operater sprejemal DVB-T multipleks in ga nespremenjenega prenašal v svojem kabelskem sistemu. V tem primeru bo za sprejem potreben DVB-T sprejemnik. Če imate kabelski priključek, preverite pri vašem kabelskem operaterju kakšen sprejemnik potrebujete.

Če sprejemate TV programe prek sobne ali strešne antene (prizemna radiodifuzija), potem pa bo treba pokrbeti za ustrezen dodatek (digitalni sprejemnik, set top box), prek katerega bomste lahko še naprej sprejemali TV programe.

Zaradi te spremembe NI TREBA KUPOVATI NOVEGA TELEVIZORJA. V splošnem zadostuje dodatni, digitalni sprejemnik, ki ga priključimo na OBSTOJEČI TV sprejemnik (običajno prek SCART povezave).

Digitalna prizemna televizija DVB-T sama po sebi še ne pomeni televizije visoke razločljivosti (HDTV)! Je samo platforma kjer je oddajanje televizijske slike visoke razločljivosti mogoče. V veliki večini bodo programi v DVB-T multipleksih še naprej v standardni razločljivosti (SDTV) kot jih poznamo pri analognem načinu oddajanja.

Bodite pozorni na lastnosti DVB-T sprejemnika - za sprejem v Sloveniji je nujna podpora za standard kodiranja MPEG-4 (AVC oziroma H.264 za sliko in AAC za zvok). V tujini se v glavnem uporabljajo starejši standardi (MPEG-2 za sliko in MPEG-1/II za zvok) in taki sprejemniki niso primerni za slovenski trg. Zagotovilo, da bo sprejemnik pravilno deloval tudi z bodočimi multipleksi v Sloveniji, je oznaka Digi - preklopite na digitalno; zelena nalepka, ki pomeni, da sprejemnik ustreza Sprecifikacijam zahtev za DVB-T sprejemnike za Slovenijo.

Za posamezno digitalno TV omrežje je odgovoren operater omrežja. Predlagamo, da konkretna vprašanja glede pokritosti z digitalnim signalom, motenj pri sprejemu oziroma vprašanja glede obratovanja posameznih oddajnih točk naslovite neposredno na operaterja omrežja.


Multipleks A  
 

 


DVB-T novice
1. Kodiranja zvoka v multipleksu A (10.04.2013)
Agencija za pošto in elektronske komunikacije je javnemu zavodu RTV Slovenija, kot operaterju digitalnega prizemnega ...
>>>
2. RTV Slovenija postala operater omrežja multipleks C (21.12.2012)
Agencija za pošto in elektronske komunikacije je RTV Sloveniji izdala Odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc za ...
>>>

 


AKOS  DVB-T Portal RTV Slovenija  Projekt DVB DigiTAG EICTA

Copyright © 2008-2014, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, vse pravice pridržane
DVB je registrirana blagovna znamka projekta DVB
Pravno obvestilo